Siirry pääsisältöön

Persoonallisuushäiriöt - Epävakaa persoonallisuushäiriö ja sen hoito

Persoonallisuushäiriö on henkilölle haittaa ja kärsimystä aiheuttava kokemisen tai käyttäytymisen tapa. Eri persoonallisuushäiriöissä ongelmana voi olla tunneilmaisujen voimakkuus tai häilyvyys, alttius impulsiiviseen käytökseen, tapa havainnoida tai tulkita omia tai toisten tunteita ja ajatuksia sekä vuorovaikutuskyvyn vaikeudet. Myös psyykkisesti terveillä ihmisillä saattaa stressitilanteissa ilmetä eri persoonallisuushäiriöille ominaisia tapoja kokea tai käyttäytyä. Kuitenkin persoonallisuushäiriöisellä nämä tavat ja käytös ovat luonteeltaan jäykempiä ja itsepäisempiä. Persoonallisuushäiriöt ovat yleisiä, arvioiden mukaan 5-15% aikuisista kärsii erilaisista persoonallisuushäiriöistä. (Huttunen 2016.)

Mitä on epävakaa persoonallisuushäiriö?

Epävakaa persoonallisuushäiriö on tavallisin kliinisessä työssä nykypäivänä tavattava persoonallisuushäiriö ja sen esiintyminen on maailmanlaajuista. Epävakaalle persoonallisuushäiriölle tyypillistä on tunne-elämän säätelyn voimakas häiriö, johon liittyy tunteiden vaihtelu vihaisuuden ja ahdistuneisuuden sekä masennuksen ja ahdistuneisuuden välillä. Muita keskeisiä oireita ovat impulsiivisuus, vuorovaikutussuhteiden vaikeudet ja kielteisten tunteiden hidas vaimentuminen. (Epävakaa personaallisuushäiriö 2015; Toivio – Nordling 2013:164).

Epävakaan persoonallisuushäiriön piirteitä esiintyy jo pienissä lapsissa ja nuorissa, mutta se diagnostisoidaan tavallisesti vasta varhaisaikuisuudessa. Häiriö jaetaan rajatilatyyppiin ja impulsiiviseen häiriötyyppiin.

Rajatilahäiriötyypissä potilaalla esiintyy
  • useita tunne-elämän epävakaisuuden piirteitä, intensiivisiä ihmissuhteita, joiden luonteeseen kuuluu ääripäästä toiseen menevä vaihtelu ihannoinnin ja vähättelyn välillä
  • tyhjyyden tuntemuksia, jotka ovat pitkäkestoisia
  • hylätyksi tulemisen pelkoa ja sen välttämispyrkimyksiä
  •  itsetuhoista käytöstä ja itsensä vahingoittamista
  • epävakaa minäkuva tai kokemus omasta itsestä
  • impulsiivisuutta itselle vahingollisilla alueilla, kuten seksi, kemiallisten aineiden käyttö, rahankäyttö
Impulsiivisessa häiriötyypissä potilaalla on
  • taipumus toimia ilman harkintaa hetken mielijohteesta
  • riitaista käyttäytymistä ja ajautumista ristiriitatilanteisiin toisten kanssa
  • alttius hallitsemattomille vihan ja väkivallan purkauksille
  • kyvyttömyys ylläpitää toimintaa, joka ei tuota välitöntä mielihyvää tai ole palkitsevaa
  • oikukas ja epävakaa mieliala
(Toivio – Nordling 2013:164-165)

Epävakaata persoonallisuushäiriötä sairastavan hoito

Epävakaan persoonallisuushäiriön hoito on koettu vaikuttavaksi, vaikka se saattaa olla kestoltaan useita vuosia. Hoitoon suositellaan ensisijaisesti psykososiaalisia hoitomuotoja. Hyviä hoitotuloksia on saatu useista erilaisista psykoterapioista, kuten muun muassa dialektisesta käyttäytymisterapiasta, mentalisaatioterapiasta, skeematerapiasta, transferenssikeskeisestä psykoterapiasta ja STEPPS-ohjelmasta. Myös tunteiden hyväksymistä helpottavasta ryhmähoidosta on kertynyt hyviä tuloksia. Näiden psykoterapioiden yhteisiä piirteitä ovat hoidon selkeät puitteet, potilaan tunteisiin ja hoitosuhteen toimivuuteen keskittyminen, terapeutin aktiivisuus ja sitoutuneisuus ja työotteen tutkivuus. Terapiaistuntojen aikana potilasta autetaan tunnetilojen havainnoinnissa, nimeämisessä ja kokemisessa. Näitä oppeja potilas voi käyttää terapian ulkopuolella, omassa arjessa. Tärkeäksi on ymmärretty kuinka tärkeää tunteiden ja itsensä hyväksyntä on. Potilas yritetään saada ymmärtämään tunnetilan vaikutus käyttäytymiseen. Psykoterapiassa potilaan tunteita, käyttäytymistä ja ajatuksia tutkitaan tarkkaan, jotta potilaskin saisi ymmärryksen siitä, miten ne liittyvät toisiinsa. Siten potilaan itsehavainnointikyvyn lisääntyessä potilas alkaa ymmärtämään reaktioitaan paremmin ja riski ”suistua raiteiltaan” sen seurauksena vähentyy.

Lääkehoito on myös osana hoitoa, sillä voidaan lievittää epävakaan persoonallisuuden piirteitä ja mahdollisia samanaikaisia psyykkisiä ongelmia kuten masennusta. Mielialaa tasoittava lääkehoito ja psykoosilääkkeet saattavat olla hyödyllisiä etenkin hoidettaessa vaikeaa häiriötä. (Koivisto – Korkeila 2016.)

Melartinin ja Koiviston (2010) tekemien tutkimushavaintojen mukaan psykoterapioissa on tärkeää se, että potilas saa välitöntä ja suoraa palautetta ja terapeuttinen suhtautuminen häneen on aitoa ja lämmintä. Potilaan pieniinkin onnistumisiin kiinnitetään huomiota ja niistä annetaan palautetta, sekä positiivista että negatiivista. Negatiivisen palautteen antaminen perustuu siihen, että potilas palautteen avulla pystyy muuttamaan käytöstään taitavampaan suuntaan. Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivää hoidettaessa on syytä kiinnittää huomiota myös omiin kasvojen ilmeisiin, sillä häiriöstä kärsivä potilas voi tutkimuksien mukaan nähdä neutraalit kasvot uhkaavina. Tärkeää on tehdä omat ajatukset näkyviksi myös potilaalle. Omaa ajatteluaan voi kuvata esim. sanomalla potilaalle "tuosta, mitä sanot, minulle tulee mieleen, että..”.

Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ovat elämänsä aikana usein joutuneet kohtamaan mielivaltaisia sääntöjä ja rajoituksia ja kestävät niitä huonosti. Siksi hoidossa on tärkeää joustavuus, sillä se synnyttää vastavuoroisesti potilaassakin joustavuutta.

Tärkeää on myös, että hoidolla on selkeät puitteet ja työskentelyn tavoitteet ja kohteet ovat potilaan kanssa yhdessä sovittuja. (Epävakaa persoonallisuushäiriö 2016; Melartin – Koivisto 2010.)

Pohdintaa

Kokemusta persoonallisuushäiriöisen potilaan hoidosta ei meillä ole, mutta saamamme käsityksen ja teoriatiedon mukaan persoonallisuushäiriöinen potilas ei varmastikaan ole hoidettavana helpoimmasta päästä. Jos potilas ei pysty säätelemään tunteitaan, vaikeuttaa se vuorovaikutusta hoitajan ja potilaan välillä. Hoitaja voi tietoisesti tai tiedostamatta olla varovainen sanomisissaan, jottei impulsiivisesti käyttäytyvä potilas provosoidu siitä. Häiriöstä kärsivää potilasta ei saisi mielestämme myöskään vältellä, vaikka hän herättäisi hoitajassa negatiivisia tunteita, vaan hoidon tulisi olla yhtä laadukasta oli potilaalla persoonallisuushäiriötä tai ei. 


Lähteet

Huttunen, Matti 2016. Persoonallishäiriö. Duodecim. Artikkeli. <http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00407> Luettu 20.10.17.

Koivisto, Maaria – Korkeila, Jyrki 2016. Epävakaa persoonallisuushäiriö. Duodecim. Artikkeli. <http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00994> Luettu 20.10.17.

Melartin, Tarja – Koivisto, Maaria 2010. Persoonallisuushäiriöinen potilas vastaanotolla. Duodecim. Artikkeli. <http://www.duodecimlehti.fi/lehti///duo99142> Luettu 20.10.17.

Toivio, Timo – Nordling, Esa 2013. Mielenterveyden psykologia. 3. uudistettu painos. Porvoo:Bookwell Oy.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hoitosuhdetyöskentely mielenterveyspotilaan hoidossa

Koemme, että hoitosuhdetyöskentelyn merkitys korostuu mielenterveyshoitotyössä, jossa yhteistyö potilaan ja hoitajan välillä on tärkeä auttamismenetelmä. Vaikka hoitosuhteen rakentaminen potilaaseen on tärkeää myös esimerkiksi somaattisten sairauksien hoidossa, se ei kuitenkaan korostu samalla tavalla kuin mielenterveyspuolella. Mielenterveystyössä hoitosuhteella tarkoitetaan ammatillista vuorovaikutustussuhdetta potilaan ja hoitajan välillä. Hoitosuhteen tulee olla ammatillinen suhde ja se päättyy, kun potilaan hoito päättyy. Ammatillisen hoitajan toiminnasta hoitosuhteen aikana tekee sen, kun se on eettisten periaatteiden mukaista ja perustuu tieteellisiin faktoihin. (Rautava-Nurmi – Westergård –  Hentonen – Ojala –  Vuorinen 2012: 28-29.) Hoitosuhteeseen vaikuttaa hoitotyön eettiset arvot ja periaatteet, kuten ihmisen kunnioittaminen, arvostus, luotettavuus sekä terveyskeskeisyys. (Hietaharju – Nuuttila 2010: 8...

Psykologia - Kehityspsykologia - Turvallisen hoivasuhteen merkityksestä lapsen kehitykselle

Pieni lapsi pyrkii syntymästään asti tutkimaan ympäristöään ja olemaan vuorovaikutuksessa häntä hoitavien aikuisten kanssa. Vauva ilmaisee tunne- ja tarvetilojaan itkun avulla, sillä itku saa aikuiset reagoimaan nopeasti ja tulemaan lasta lähelle. Itkulla vauva voi ilmaista nälkää tai kipua tai hakea sosiaalista vuorovaikutusta. Lasta hoitavan henkilön tulee osata tulkita hänen aloitteensa oikein ja toimia saatujen viestien mukaisesti, jotta hän voi vastata lapsen tarpeisiin. Siten lapsi saa jo varhain kokemuksen siitä, että hän on aktiivinen toimija ja hänen käyttäytymisensä saa aikaan muutoksia ympäristössä. Tärkeää on vanhemman sensitiivisyys eli herkkyys tunnistaa lapsen tarpeet ja responsiivisuus eli kyky vastata niihin oikea-aikaisesti. Vanhemman tulee siis mukauttaa ohjaus- ja kasvatuskeinojaan lapsen taipumukset ja temperamentti huomioiden.  Vaistonvaraisesti toimiva vanhempi mukauttaa lapselle suunnatun puheen yksinkertaiseksi, hitaaksi, rytmiltään toistavaksi ja ää...

Psykologia - Kriisipsykologia - Traumaattisen kriisin vaiheet

Halusimme tässä blogikirjoituksessa vielä palata paljon tunneilla käsiteltyyn asiaan eli akuutin traumaattisen kriisin vaiheisiin. Traumaattisen kriisin aiheuttaa yleensä poikkeuksellisen järkyttävä tapahtuma joka voi aiheuttaa ihmisessä pelkoa ja avuttomuuden sekä kauhun tunnetta. Ihminen tai hänen läheisensä voi olla kuolemanvaarassa, tai hän voi kokea olevansa kuolemanvaarassa. Tällöin ulkoinen tapahtuma uhkaa ihmisen fyysisistä olemassaoloa, sosiaalista identiteettiä tai turvallisuutta ja vie häneltä elämänhallinnan tunteen. Tapahtuma tai tilanne tapahtuu ennalta-arvaamattomasti, eikä siihen pysty psyykkisesti valmistautumaan. Traumaattisessa tapahtumassa ihminen ei pysty ennalta vaikuttamaan siihen, miten käyttäytyy tai toimii. (Toivio – Nordling 2013:294; Saari 2012:22.) Tavallisesti ihmiset käsittelevät traumaattisia kokemuksia tiettyjen vaiheiden kautta. Ihmisten sisäänrakennetut, tarkoituksenmukaiset reagointi- ja käsittelymallit auttavat traumaattisesta kokemuksesta...